Örsjö

Frequently Asked Questions (In Swedish)

Här har vi samlat de vanligaste frågor vi får kring våra produkter. Om du inte hittar svaret på just din fråga så är det bara att kontakta oss.

Beställning & service

 • Kan ni hjälpa mig med tekniska frågor kring min lampa?

  +

  I första hand ska du kontakta din återförsäljare där du köpt lampan. De har utbildning och kunskap och hjälper dig med dina frågor.

 • Hur ser garantivillkoren ut för era lampor?

  +

  Alla lampor ur vårt standardsortiment har två års garanti mot fabrikationsfel.

 • Kan jag som privatperson köpa lampor direkt av er?

  +

  Nej, vi samarbetar med återförsäljare över hela landet. Du hittar din närmaste återförsäljare här.

 • Kan jag vända mig till er med tekniska frågor om min lampa?

  +

  I första hand ska du kontakta din återförsäljare där du köpt lampan. De har utbildning och kunskap och hjälper dig med dina frågor.


Reparation & reservdelar

 • Byte av ljuskälla Puck/Minipoint Halogen/LED

  +

  Tryck ljuskällan inåt samtidigt som du vrider den motsols. Ett tips är att ta en klassisk möbeltass där du sätter halva på ljuskällan och använder den andra delen att vrida med.

 • Min lampa har garanti och omfattas av garantin. Hur gör jag?

  +

  Kontakta din återförsäljare där du köpt lampan så arrangerar de ett garantiärende tillsammans med oss.

 • Vad har Örsjö för garantivillkor?

  +

  Vi lämnar två års garanti mot fabrikationsfel på samtliga armaturer.

 • Vad omfattas av garantin?

  +

  Örsjö garanterar produkter som har köpts från Örsjös återförsäljare. För den person som kan visa upp en originalfaktura eller ett kvitto där inköpsdatum, återförsäljarens namn och produktens modellnummer anges.

  Garantin börjar gälla den dag du köper produkten från en återförsäljare och upphör att gälla efter garantiperiodens slut.

  Om defekter som beror på felaktigheter i material eller tillverkning uppstår under garantiperioden kommer Örsjö att reparera eller byta ut produkten utan kostnad.

  Vid byte av produkt gäller originalproduktens inköpsdatum som startdatum för garantin. Örsjös garanti gäller endast om produkten har hanterats och monterats korrekt för avsett ändamål och i enlighet med bruksanvisningen. Integrerade ljuskällor är att betrakta som en del av lampan, och följer vår garanti och reklamationsrätt. Medföljande, utbytbara ljuskällor är att betrakta som förbrukningsvara och är undantagna från garanti och reklamationsrätt.

 • Kan jag byta min gamla ljuskälla till en LED ljuskälla?

  +

  Alla 230V ljuskällor går att byta till LED.

  När det gäller 12 V halogen-ljuskällor så drivs de antingen av en elektronisk transformator eller en järnkärnetransformator. Det finns flera anledningar till att en halogen-ljuskälla inte går att byta mot en LED:

  Minimibelastning
  Växelström eller likspänning
  Konstantström eller konstantvolt.
  Högre startströmmar på LED
  Inte lika lätta att dimmra som halogen, små toleranser i tekniken.
  Om du vill byta från halogen- till led måste du även byta den gamla transformatorn mot en som är avsedd för led-ljuskällor.

 • Jag har problem att dimma min LED-lampa. Vad gör jag?

  +

  När du köper en armatur med en LED-ljuskälla måste du först och främst se till att den är dimbar, och kontrollera vilken typ av dimmer den är avsedd för. Man skiljer mellan framkantsdimmer (LR) och bakkantsdimmer (CR).

  Även om du har sett till att LED-lampan är dimbar och vilken typ av dimmer den är avsedd för kan du fortfarande uppleva att dimningen inte fungerar optimalt – oftast genom att lampan flimrar, dimningen inte sker kontinuerligt, att dimningsgraden är begränsad eller att det hörs ett surrande ljud. Problemet kan vara att dimmern inte belastas med den angivna minimibelastningen (för få lampor), eller att det är för stor belastning (för många lampor) kopplade till dimmern. Därför är det viktigt att undersöka vilken minimibelastning dimmern kräver så att man till exempel kan fastställa om 6W LED-lampan kan dimmas med den dimmer man har köpt.

  Om din LED-ljuskälla blinkar med jämna mellanrum kan det också bero på att din dimmer – även om den är avstängd – skickar fram lite ström till ljuskällan. LED tekniken är idag så effektiv att den försöker tända, även vid svag ström. Därför kan LED-ljuskällan även vid mycket låg ström vakna till och ”ladda upp” för att sedan avge den uppladdade strömmen som ett litet flimmer med jämna mellanrum.

  Fråga därför alltid din återförsäljare om vilken typ av dimmer LED-lampan kan användas med, eftersom vissa dimmers kan skada lampan. Ta också reda på om antalet lampor du vill använda med dimmern har en samlad wattförbrukning som överstiger dimmerns minimibelastning.

 • Min LED ljuskälla har gått sönder efter kort tid, trots att de ska hålla länge. Hur kommer det sig?

  +

  En LED-ljuskälla ska normalt sett hålla i flera år. Det finns dock faktorer som kan påverka livslängden negativt:

  Hög värme. Se till att du har tillräckligt med ventilation och utrymme runt din lampa.

  Kvalitet på ström påverkar all elektrisk utrustning. Detta kan vara särskilt påtagligt om du bor på landsbygden eller nära en transformatorstation. Ett åsknedslag i närheten kan också orsaka spänningstoppar som skadar eller förstör lampan.
  Mekanisk påfrestning påverkar givetvis lampan och det är inte säkert att det märks direkt. Om du till exempel tappar din lampa i golvet kanske den fortfarande lyser ett tag, men inuti lampan har en komponent ändå skadats så att den kommer att sluta fungera efter en viss tids användning.
  Andra saker som påverkar livslängden hos din lampa är:

  Olämplig kombination av dimmer-kompatibel lampa och dimmer
  Olämplig kombination av lågvoltslampa och transformator
  Lampa som används utomhus utan godkänd armatur och utsatts för väder och vind
  Lampa som utsatts för onormal kyla eller värme.

 • Var hittar jag artikelnumret på min lampa?

  +

  Leta upp typetiketten på lampan, där finns artikelnummer och batchnummer.

 • Hur kommer det sig att ljuset skiljer sig något på tre olika lampor av samma sort?

  +

  Avvikelser hos olika exemplar av ljuskällor är normalt. Det går alltså inte att garantera exakt samma ljus hos alla ljuskällor.
  Färgen på ljuset kan också förändras över tid parallellt som ljusstyrkan försämras. Livslängden för din ljuskälla står på förpackningen.

 • Fungerar alla era lampor med olika typer av dimmers?

  +

  Det finns idag ingen standard som garanterar att alla dimbara LED-lampor fungerar ihop med alla dimmers på marknaden. Vi rekommenderar att alltid göra en test för att säkerställa att din lampa fungerar ihop med den dimmer du har.

  Vissa dimmers går att ställa in så att det fungerar med olika lampor, men vi rekommenderar att du testar för att vara säker.

 • Kan jag själv byta strömbrytare, kabel eller andra komponenter på min lampa?

  +

  Vi rekommenderar inte att du själv byter sladd eller komponenter på någon av våra armaturer. Detta arbete ska utföras av behörig elektriker och garantin på din lampa gäller inte om du själv har bytt delar på den.
  Kontakta istället en behörig elektriker eller din återförsäljare.

 • Går det att konvertera Puck och Minipoint från halogen till LED?

  +

  Ja det går bra. Kontakta närmaste återförsäljare och beställ ett utbyteskit. Obs: Bytet måste utföras av behörig elektriker.

 • Kan jag köpa reservdelar till min lampa direkt av er?

  +

  Vi har ingen försäljning direkt till privatpersoner. Kontakta din återförsäljare för hjälp.

 • Kan jag skicka in min lampa för reparation till er?

  +

  Vi kan tyvärr inte hantera reparationer utanför garantitiden.