Engagemang, Kvalitet & Identitet

Örsjö Belysning AB finns i det sydöstra hörnet av Småland i ett område som är känt för sina duktiga producenter. Örsjö Belysning stämmer väl in i den bilden, över 70 års erfarenhet med produktion av belysning i hög kvalitet. Företagets erfarenhet, flexibilitet och breda sortiment gör det möjligt att uppfylla kunders höga krav.

Örsjös sortiment är utvecklat tillsammans med några av Skandinaviens ledande designers med fokus på funktion, innovation och personlighet. Kombinerat med vår tillverkningskompetens har dessa produkter givit oss åtskilliga utmärkelser och spännande uppdrag genom åren.

Historien om Örsjö

1948 – Örsjö grundas

Örsjö Industri AB grundas av Simon Jonsson, Sture Jonsson och Edvin Thorén. Huvudverksamheten är tillverkning av UNI-rödfärg samt tillverkning av metalldetaljer bl a kontaktstift till Televerket. Industrin börjar komma igång alltmer och efterfrågan på metallkomponenter ökar. Till företagen i området produceras snibbsträckare till textilindustrin och pipnavlar till glasindustrin.

1952 – Samarbete med Ikea

Ett sortiment av lampor till privathem börjar utvecklas. Ingvar Kamprad kommer till Örsjö för att förhandla om tillverkning av vägglampor och en överenskommelse träffas. Samarbetet pågår i många år och kommer även att innefatta bord- och taklampor.

1955 – Elektriska fotogenlampor

På sextiotalet köper Jan Sundberg företaget och Helmer Andersson anställs som verkmästare och formgivare. Helmer designar olika elektriska fotogenlampor och klassikern Edward vilka Örsjö Industri AB tillverkar och röner mycket framgång med. Lampor med glas ifrån Böhlmark-Pukeberg blir en stor succé. Man får ett eget sortiment och försäljningen sker mestadels till elaffärer. Vår nuvarande VD, Roland Hjalmarsson, anställs 1974 och börjar sin bana som metallsvarvare.

1979 – Orrefors & Örsjö

Örsjö Industri får ensamrätt på Orrefors belysningsglas. Örsjö gör beslag och marknadsför det vackra belysningssortimentet som smyckas med Orreforsglas. Efter en prisdiskussion i mitten av åttiotalet försvinner IKEA som kund och med dem 30% av omsättningen. Roland Hjalmarsson ser potential i företaget och när tillfälle ges våren 1994 köper han Örsjö Industri och blir ensamägare. En kundenkät görs som ger det chockerande beskedet att sortimentet är gammalmodigt och mossigt.

2000 – Örsjös vägskäl

Företagets namn ändras till Örsjö Belysning. I samarbete med Jonas Bohlin genomförs  en designsatsning som vi kallar Norrsken. I projektet deltar Mats Teselius, Claesson Koivisto Rune, Formbyrå 4 samt Jonas Bohlin tillsammans med en skolklass ifrån Nybro. Detta projekt blir starten på Örsjö Belysnings designutveckling.

2002 – Designutveckling

Matti Klenell engageras som designer och vägledare. Han jobbar även som lärare på Beckmans konstskola. Matti re-designar vår gamla modell Basic till moderna Mushroom. 2003 utnämns Matti Klenells Kapoor till bästa designobjekt på Stockholmsmässan.

2007 – Export- och marknadsutveckling

2007 ställer Örsjö Belysning ut i Milano för första gången och är sedan dess en trogen utställare vart annat år då Euroluce öppnar. Besökare ifrån världens alla hörn gästar Örsjös monter med stort intresse. Örsjös taklampa Disc blir Svanengodkänd som den första och ännu idag enda europeiska armatur.

2014 – Flytt till Nybro

Långtradare går i skytteltrafik och fylls med maskiner, lampor och komponenter sommaren 2014 då den 1 mil långa flytten från Örsjö till nya, fräscha lokaler i Nybro genomförs.
2016 sker en generationsväxling. Sonen Peter Hjalmarsson övertar ägarrollen och miljöstrategin kommer med detta att ta nya kliv framåt.